instructeurscursussen

Sedert 2012 organiseren we ook onze eigen instructeurscursussen en vormingssessie.

De instructeurscursus bestaat uit zowel theorie- als praktijklessen plus een stage en examens, waarvan ongeveer de helft op maandagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur doorgaan en de andere tijdens de groepstrainingen op donderdagvond en basiscursussen gegeven op zaterdagmorgen. Doel van deze cursus is mensen die ambitie hebben om les te geven in een hondenschool of die hun kennis willen bijschaven te ondersteunen.

De cursus omvat heel veel interessante onderwerpen zoals elementaire kennis over kynologie, anatomie, fysiologie, gedrag van de hond, communicatie, pedagogie, aanleren van basiscommando’s, herkennen en oplossen van eenvoudigere gedragsproblemen... Vanaf dit jaar komt er ook een stuk elementaire wetgeving bij.

Kortom een echte aanrader voor wie door passie gedreven is. Wie slaagt behaalt het brevet van hondeninstructeur en het kwaliteitslabel van De snuffel! De prijs bedraagt 680 euro voor het volledige traject.

In 2021 ziet het programma er als volgt uit:

 • 29 maart: aanvang cursus (overzicht, stageregeling) + afstamming? Domesticatie? Band tussen hond en mens?
 • 5 april: dominantietheorie + “leren denken als een hond”
 • 12 april: Lichaamstaal
 • 19 april: Hoe leren honden?
 • 26 april: trainingstechnieken,- methodes, en – middelen
 • 3 mei: aanleren basiscommando's
 • 10 mei: aanleren basiscommando’s
 • 17 mei: aanleren basiscommando’s
 • 24 mei: wetgeving
 • 7 juni: pedagogiek
 • 14 juni: EHBO en weetjes van de dierenarts
 • 21 juni: terugkomdag – uitleg mbt de stage
 • Juli – augustus – september – oktober - november stage op donderdagavond – zaterdagmorgen – zondagmorgen (keuzemogelijkheid) + het volgen van individuele lessen.
 • 25 oktober: theoretisch examen
 • 4, 11, 18 en 25 november: praktijkexamens in functie van het aantal kandidaten.

Naast de instructeurscurus organiseren we ook dag- en halve dagopleidingen, specifiek gericht op lesgevers van hondenscholen. Hierbij kan er een keuze gemaakt worden uit verschillende modules. Wie geïnteresseerd is raad ik aan om contact op te nemen voor meer informatie. De kostprijs is steeds afhankelijk van het aantal deelnemers. Bij deelname aan een dagopleiding ontvang je een getuigschrift van deelname. De cursussen kunnen ook in het Frans of Engels gegeven worden.

Beroepsopleiding uitbater van een hondenpension.

“Als hondenschool zijn we vereerd jullie te kunnen melden dat de Vlaamse regering ons erkend heeft als opleidingscentrum voor het organiseren van de opleiding “pensionhouder honden”. Naast de erkenning door dierenwelzijn zijn we als school ook erkend door het departement werk en sociale economie van de Vlaamse overheid. Op die manier mogen we het kwaliteitsregistratielogo dragen en bieden wij cursisten die aan de juiste voorwaarden voldoen de mogelijkheid om met opleidingscheques te werken.

Iedereen die thans een hondenpension wilt uitbaten, dient aan de opleidingsvoorwaarden te voldoen. Reeds actieve pensionuitbaters moeten uiterlijk tegen 1 januari 2024 de erkende opleiding gevolgd hebben.

De opleiding start op dinsdag 6 oktober 2020 in avondcursus en gaat behalve tijdens de schoolvakanties door op dinsdagavond van 19.00 uur tot 21.45 uur, met de mogelijkheid op een uitzonderlijk lesmoment op een andere week-of weekenddag. De cursus eindigt op 29 juni 2021. Wie slaagt krijgt een getuigschrift. Dit getuigschrift heb je nodig indien je op professionele wijze een pension wil uitbaten volgens de vereisten van het KB van 27 april 2007. Deze cursus is eveneens interessant voor wie een uitlaatservice wil uitbaten of als asielmedewerker aan de slag wil.

Omwille van COVID-19 zal het aantal cursisten beperkt zijn. Heb je interesse? Stuur dan zo snel mogelijk een mailtje - jornclaeys@icloud.com - , zodat we hiermee rekening kunnen houden bij de definitieve inschrijving.

Het staat vast dat we, samen met onze partners, zoals Alain Peeters van “De Hondenprofessor” (www.hondenprofessor.be), Rik Deblieck zaakvoerder van hondenkapsalon”Brush” en secretaris van “Trimcanis” en dierenarts Dr. Audrey Lovenweent, een kwalitatief hoogstaande en door de Vlaamse dienst Dierenwelzijn erkende opleiding zullen aanbieden!”